Kontorsmaterial mot prokrastinering

Det verkar inte spela någon roll om det är början, mitten eller slutet på terminen – din studiero ligger nere på minus och du lyckas inte få någonting gjort. Allting skjuts upp och du verkar vara oerhört flitig när det gäller att städa badrummet eller ta itu med diskberget. Enligt forskning prokrastinerar uppåt 95% av alla studenter. Dags att ta tjuren vid hornen och göra något åt det – här kommer lite tips!

Egentligen är det inte så konstigt att du våndas inför att sätta dig vid ditt dammiga skrivbord och studera den där obligatoriska delkursen i fonetik eller morfologi. Du kanske helt enkelt inte tycker att just den biten är särskilt spännande. Men faktum är ju att du fortfarande måste få kursen avklarad för att gå vidare till nästa steg, och det hjälper inte att din arbetsplats är trist och stökig. Istället för att försöka leta mysigare ställen att plugga på, varför inte förnya din studieplats hemma? På Kontorsshop kan du hitta superbilliga erbjudanden och kampanjpriser, så det behöver inte kosta mycket.

Arbetsmiljön och städat skrivbord viktigt

En anslagstavla, en schysst papperskorg, nya anteckningsblock och en bekväm kulpenna kan faktiskt göra mirakel. Att ordna en schysst arbetsmiljö är en stor angelägenhet för arbetsmarknaden, men ingen kommer direkt och granskar din arbetsmiljö hemma – den ansvarar du över själv. Uppskjutningsbeteende kallas även för prokrastinering och det finns en rad olika sätt att göra sig av med det.

Vinsten av att påbörja saker i tid är mycket stor. Du slipper stressa i sista stund och kommer troligtvis också få bättre resultat. Många resonerar emot det och säger att de jobbar bäst under press, men enligt stressforskning är det mycket sällan det påståendet verkligen är sant.

Lite sätt att förhålla sig på:

  • Snyggt och rent skrivbord
  • Hantera dina impulser som kommer i vägen för arbetet
  • Se värdet i det du gör och det du uppnår
  • Bli kvitt idén att du presterar bäst under press

Att skjuta upp en del saker i sin vardag är naturligt och är inte nödvändigtvis något ”uppskjutarbeteende”. Vi delar helt enkelt in våra arbetsbördor och belastningar på olika delar av dygnet och vissa saker prioriterar vi bort. Att förvirra ihop detta med överbelastning och fördelning av tid till sina studier bör man dock se över. För om det är så att du prioriterar Facebook framför studierna, så prokrastinerar du helt enkelt!