Jobba som konditor?

Konditor är ett spännande och utvecklande yrke på frammarsch. Tävlingar som “Årets konditor” och “Hela Sverige bakar” har bidragit till en ökad yrkesstatus och antalet ansökningar till konditorutbildningar växer. Den vanligaste konditorutbildningen sker på gymnasienivå, på någon av landets yrkesutbildningar. Det går även att läsa till konditor i vuxen ålder, men alternativen är färre.

En konditor arbetar med att tillverka bakverk, såsom tårtor, bakelser och kakor. Arbetsdagen startar tidigt, redan vid femtiden, eftersom bakverken måste vara klara för försäljning senare samma morgon. Konditorier och industribagerier är de vanligaste arbetsplatserna för en konditor. En konditor kan driva ett eget konditori och därmed sätta sin egen prägel på både bakverk och miljö. Att inreda ett konditori med möbler från https://furnitgroup.se/ kan vara lika spännande som att montera en bröllopstårta.

Utbildningar till konditor

De flesta inom yrket har fått sin utbildning på gymnasiet. Det vanligaste är att läsa restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning mot bageri. Utbildningen, som innefattar både konditor och bagare, finns på 30 gymnasieskolor spridda över hela landet. För vissa innebär det att de måste flytta från sin hemort för att kunna studera. Några gymnasieskolor erbjuder även en lärlingsutbildning, där en del av skoltiden är förlagd utanför skolan. På lärlingsutbildningen får eleven möjlighet att arbeta praktiskt på en riktig arbetsplats, under översyn av en handledare. Alla gymnasieutbildningar är treåriga.

Den som redan har gått gymnasiet får ta andra vägar till konditoryrket. En väg är att studera på komvux, utbildningar finns till exempel i Göteborg och Stockholm. En annan är att läsa Lernias eller Restaurangakademiens kurser.

Vidareutbildningar

En konditor som har jobbat några år och skaffat sig praktisk erfarenhet kan söka sig vidare för att utvecklas i yrket. Vissa väljer att arbeta i ett annat land för att lära sig nya färdigheter, andra söker till någon av de eftergymnasiala utbildningar som finns på ett fåtal ställen i Sverige. Den som vidareutbildar sig kan sedan avlägga både gesällprov och mästarprov.