Så stor buffert bör du ha

Att ha en bra buffert är en stor säkerhet och det gäller att tänka långsiktigt och välja en bra plan för att komma dit man vill. Då är det bäst att börja direkt när man slutar skolan och får sitt första jobb – eller kanske ännu tidigare. 

När man är student har man det knapert, och lite så ska det även vara. Det är inte många som har så bra koll på sin privatekonomi eller hur man på bästa sätt ska spara pengar. Av den anledningen blir det allt viktigare att skaffa sig större koll: ska man välja att lägga sina sedlar under en madrass eller kanske köpa aktier genom Aktieinvest och med det se en långsiktig investering? En årslön på banken skriver svd.se att den dåvarande finansministern Ann Wibbler sagt, något som många kan få svårt att spara ihop till och känna stor press av. Annika Creutzer råder människor att istället se till hur man lever och vad man har för utgifter, men råder alla att iallafall ha minst två månadslöner:

”Det blir fel att tala om månadslöner, det säger inget om vad det ska räcka till. Bor man i ett gammalt hus med stort renoveringsbehov kan man även behöva en särskild buffert för själva huset. De allra flesta behöver två till tre månadslöner i praktiken.”

Göteborgsposten finns en krönika om att skolorna måste bli bättre på att lära ut om privatekonomi, vilket är otroligt bra, och vill man få tips ska man lyssna på hur experterna väljer att spara som Aftonbladet tar upp i en artikel där det kommer fram att amortera, spara i aktier och att dela upp sitt sparande på flera olika sätt.