Boende

Hur man väljer att bo under studietiden beror självklart på vad man har för förutsättningar rent ekonomiskt och kontaktmässigt i den stad eller det land man ska studera. Det finns en rad olika alternativ för boende som student, och självklart kan man byta boendeform när som helst under studietiden om man känner att ekonomin förbättras eller livssituationen förändras.

  • Bo hemma.Många som studerar vidare i den stad där de växt upp väljer att bo kvar hemma hos sina föräldrar under studietiden. För vissa fungerar detta jättebra medan det för andra innebär en smärre katastrof. I den ålder man befinner sig när det är dags att studera vidare är man sällan så sugen på att bo kvar hemma eftersom man naturligt har ett behov av att bli vuxen, självständig och slå sig fri. Har man däremot en god relation med sina föräldrar, samtidigt som man kanske har egen ingång eller hus på gården för sig själv så brukar det faktiskt fungera mycket bra att bo hemma några år extra. Om inte annat kanske det kan vara värt det med tanke på hur mycket billigare detta boende faktiskt är jämfört med andra.
  • Studentkorridor.En mycket vanlig boendeform, speciellt om man studerar i en annan stad än sin hemstad. Man får alltså ett eget, eller i vissa fall delat, rum i en korridor där det bara bor studenter. Oftast delar man på kök, toalett och duschrum men i vissa fall har man eget badrum på rummet. Ett bra sätt att få nya vänner samtidigt som man har en egen dörr och stänga om sig. Denna boendeform är ofta det näst billigaste efter att bo kvar hemma.
  • Studentlägenhet.Speciella lägenheter anpassade för studenter. Konceptet liknar ofta studentkorridor dock med skillnaden att man här har en egen lägenhet. Oftast handlar det om en liten enrummare men man har i alla fall eget kök eller kokvrå samt badrum. Studentlägenheter ligger ofta nära skolan. Priset är högre än ett rum i studentkorridor men avsevärt mycket lägre än en vanlig hyreslägenhet.
  • Hyres- eller bostadsrätt.Har man välbärgade föräldrar som dessutom har ett hjärta av guld kan man ha tur att få en bostadsrätt under studietiden. Eftersom lån och avgifter ofta är relativt höga så behöver man antagligen även hjälp av föräldrarna med månadskostnaden. Att dela bostadsrätt eller hyresrätt med ett par studerande vänner är däremot ett bra sätt att få ner kostnaden.