Så marknadsför sig gymnasieskolor

Nu är gymnasiet igång och runt om i landet samlas förväntansfulla tonåringar som har valt sin drömlinje. Många av eleverna har baserat sina val på den marknadsföring som gymnasieskolorna profilerat sig med. Inte alla har kommit in på sitt första handsval och i Stockholm har pressen varit mycket hård på vissa skolor och utbildningar just på grund av hård och gedigen marknadsföring. Skolorna slåss om att få ha det högsta trycket för att locka de tyngsta och bästa eleverna. 

Kanske är det en aktiv del i gymnasieskolornas marknadsföringsarbete idag att arbeta med profilmarknadsföring för att locka de bästa och vassaste eleverna. Genom olika kampanjer där elever som redan gått i skolan delar man ut t-shirts och mössor för att använda de gamla eleverna som reklampelare. Idag är det viktigare än någonsin för gymnasieskolorna att arbeta medvetet med sin marknadsföring. De vill locka en viss typ av elever och många av dem jobbar aktivt med olika målgrupper för att de ska söka sig och ”identifiera sig” med sin skola. En del erbjuder influencerutbildningar för att locka en viss typ av ungdomar.

Marknadsföring har skapat valmöjligheter

Att influencerutbildningar ges runt om i Sverige har förstås rört om en del känslor, frågetecken och debatt. Idag finns det fler gymnasieskolor än någonsin, och många av dem är mycket profilerade och specialiserade på olika ämnen. För att locka eleverna har man arbetat mycket med marknadsföring ironiskt nog – man lockar med både fickpengar (om eleven är duktig!), gratis utlandsresor, läsplattor och olika digitala hjälpmedel.

Hur man arbetar med marknadsföring är olika. Många lever fortfarande på gamla, anrika meriter. Nya uppstickare marknadsför sig via sociala medier och olika kampanjer. Så pass hårt arbetar man med kampanjer och marknadsföring för att locka eleverna med toppbetygen att eleverna själva vittnar om att de blivit besvikna när de väl har börjat. Kan det vara så att man faktiskt misslyckats med sin marknadsföring, genom att inte vara helt transparent? Det är en fråga för forskare och marknadsföringsspecialister att svara på!