Ekonomin som student

Att studera är oftast givande och ger dig nya möjligheter i livet, både om du precis gått ut gymnasiet eller om du hoppar på studier efter ett antal år i arbetslivet. Den kanske enda nackdelen med studier är att ekonomin blir lite skralare.

För att få en bra ekonomi som student finns det dock många knep att ta till. Med hjälp av smarta tips och disciplin kan du få en god ekonomi även under studietiden. Genom att försöka hålla nere utgifter så mycket som möjligt och utnyttja rabatter och prisjämförelser kommer du långt.

Lån av olika slag

Som student har du troligtvis möjlighet att ta ett studielån. Det kan kännas betungande att behöva betala tillbaka lånet under många år framöver men återbetalningshastigheten baseras på din framtida inkomst, vilket blir en trygghet. Ibland räcker dock inte studielånet, t.ex. under sommaren då inget betalas ut. Då kan du behöva lösa hastigt uppkomna situationer med ett sms-lån. Det är ingen större fara om du ser till att betala tillbaka lånet snabbt och via bästasmslånet.se ser du till att få bästa möjliga villkor och priser.

Du som har studerat med studielån från CSN behöver börja betala tillbaka skulden när du pausar eller har avslutat studierna – CSN.se

Spartips i studentvardagen

En stor utgift för de flesta är maten. Se till att alltid ha hemlagad matlåda både till lunch och hemma i frysen/kylen att ta till när du efter en lång dags studier inte orkar laga middag. ”Det blir 1 500 kronor i månaden – utom månaden när du har semester” enligt en artikel i Aftonbladet om matlåda och sparande. Smart är också att låna studentlitteratur, köpa begagnat eller dela bok med en kompis. Sist men inte minst, utnyttja alla studentrabatter som finns. Ta för vana att alltid googla ”studentrabatt” när du ska köpa något. Fem sekunders extra sökning ger många sköna slantar i plånboken!