Inredning som dämpar ljud

Minska ljudnivån inomhus genom att inreda på rätt sätt – mindre metall och andra material som ljud studsar på, och mer tyg och mjuka detaljer som dämpar ekon. Detta gör inte minst ett bullrigt studentboende skönare att sova i. 

En hel del inredningsdetaljer dämpar ljud, det är allt från gardiner i tjocka texilier – som sammet, till mattor i rya och kuddar. Du kan även bygga egna ljudabsorbenter som minskar ljudnivån i rum.

Ett tystare studentrum

Många studentlägenheter har betongväggar, något som naturligt gör att ljud studsar mellan väggarna och ekar. Det hörs inte minst när du flyttar in i en ny lägenhet och tittar dig omkring innan du får alla dina möbler och textilier på plats. I Hem och Hyra går det att läsa följande tips för att dämpa ljud ytterligare hemma:

  • Stoppade möbler, vare sig det är stolar, fåtöljer eller kanske kökssoffan som behöver dynor.
  • Gardiner av kraftigt tyg, tänk sammet som draperar fönstren. Detta material dämpar inte bara ljud, utan kan även användas som mörkläggningsgardiner i sovrum på grund av densiteten. Även filttyg är tungt och dämpande, dessa kan hängas på en separat skena bakom gardinerna.
  • Tunga draperier, kan hängas vid rummets ingång, eller längs en vägg som en tavla.
  • Tjocka mattor, som ryamattor eller andra fluffiga fotvärmare. Även persiska mattor och kelimmattor som täcker stora delar av golvet fungerar som ljuddämpare. Dina grannar kommer även tacka dig om du har mattor, eftersom dina ljud inte sprids ner till deras lägenhet.
  • Ljudabsorberande vägg- eller takdekorationer. Kan göras själv eller köpas färdiga. Finns även skärmväggar som dämpar ljud, och som kan användas som rumsavdelare.

Skrammelfritt och färre ekon

Brukar du bjuda över vänner och familj på middag? Och har du en högljudd släkt och skramlande porslin? Då kanske dina grannar tycker det är lite jobbigt, att ja, vara granne med dig. Men det finns saker du kan göra för att bättra på grannsämjan, och det är att ljuddämpa köket.

  • Ett smart råd för att minska ljuden vid köksbordet är att lägga en bordsfilt (i filttyg till exempel) under själva bordsduken. Det gör att det skramlande ljudet från koppar, fat och glas minskar avsevärt.
  • Fler saker du kan göra för att minska på ljuden vid en middagsbjudning är att inte placera den mest högljudda personen i ett hörn, eftersom detta gör att det blir likt en tratt som förstärker ljudet.
  • Sätt filttassar på alla stolar och på bordets ben för att minska ljudet när dessa dras in och ut.
  • Använd stoppade stolar eller lägg tjocka dynor på stolarna som absorberar ljud.
  • Lägg en tjock matta med filttyg under, under bord och stolar. Dämpande väggdekorationer i öronhöjd minskar även det både ljudnivån och ekon.

I en artikel i Göteborgs-Posten tipsas det även om att kuddar i sängen, tillsammans med en plychig pläd minskar ljud i sovrum. En tjock mindre matta eller ett stort lammskinn gör saken ännu bättre. Och glöm inte att mattunderlägg kan fästas på mattorna, vilken minskar ljuden ännu mer.