Dags för skolstart

I veckan och i nästa vecka är det dags för skolstart för barn och ungdomar i alla åldrar. Skolstarten är väldigt rolig för många, men det är även en hel del som känner en stor oro inför starten. Oavsett känsla inför starten är det nu dags att skaffa allt som behövs när skolan börjar igen.

Nu börjar skolan snart igen efter sommaren men det är många barn och unga som känner en oro inför det, rapporterar Allehanda.se. En kurator på BRIS berättar att det är många unga som ringer in till dem och vill prata om skolstarten och de har märkt ett ökat tryck de senaste veckorna. Oron för mobbing är en orsak till att många känner en klump i magen när de tänker på skolstarten, men det är inte den enda anledningen till att de har en dålig känsla. Många tycker även att det råder en betygspress i skolan och att en del lärare inte lyssnar. Dessutom säger många att sommarlovet inte har varit en frizon eftersom sociala medier som Facebook, Twitter och Instagram finns nu. Det finns en del saker som alla inblandade kan göra ifall ett barn eller ungdom känner sig orolig inför skolstarten.

  • Som förälder kan man peppa barnet och ge det extra mycket kärlek. Man bör inte vara på sitt barn om att ta tag i skolan, utan man bör fokusera på att visa det att man är där oavsett vilka betyg de har.
  • Det man kan göra som lärare är att uppmuntra sina elever. Om man märker att de är ängsliga inför en uppgift kan det vara bra att ta upp det och prata om den oron med hela klassen.
  • Som kompis kan man peppa personen som är orolig och försöka se till att hen får prata med en bra vuxen. Man kan även själv berätta för en vuxen att kompisen har problem, annars finns risken att man själv blir ängslig.

Mycket nytt inför skolstarten

Även om alla inte mår dåligt inför skolstarten, så kan man känna sig lite pirrig och nervös inför den. Man har ju trots allt haft ett långt uppehåll från skolan och det finns en hel del saker som ska fixas inför starten. Bland annat behöver man en hel del kontorsmaterial i form av papper, penna, sudd och olika typer av block. Sedan kan man även behöva nya kläder och kanske även en ryggsäck. Vill man inte att kostnaderna för alla saker man måste ha ska springa iväg, kan man exempelvis handla på second hand eller ordna en klädbytardag där man byter sina kläder med andra. Läs mer.

Ökad försäljning i detaljhandeln

Just att man måste köpa på sig en del saker inför skolstarten kan vara knepigt för ekonomin men det är desto bättre för butiksinnehavare i detaljhandeln. Skolstarten är nämligen väldigt viktig för många av dem, visar en undersökning som Svd skriver om. Hela 55 procent av handlarna svarar att försäljningen kring skolstarten är väldigt viktig eller ganska viktig för den egna butiken. Många tror på ökad omsättning under andra halvan av augusti.