Ofta tufft efter examen

Det är ofta tufft för unga efter examen. Många behöver bostad samtidigt som de flesta bara vill ta en paus och se världen ett tag efter att skolan är klar. Det gäller att tänka smart och investera i sin egen framtid. 

Vissa har det betydligt tuffare än andra efter examen, och andra har det ganska lätt för sig. Men i det stora hela så är det många som upplever en stor press och stress efter att man blivit klar med skolan, skriver GP. Det är viktigt att tänka, vad vill jag göra? När man är klar med skolan är det ofta som en stor klump släpper från magen, man har inte alla massa måsten hela tiden. Men nu börjar en helt ny tid av måsten, där jobb och bostad ofta ingår. Det är egentligen ganska absurt att unga förväntas uppnå och fixa mycket på så pass kort tid, och ibland behöver man bara stanna upp och tänka på vad man vill med sin egen framtid, oavsett vad det gäller.

Många köper bostad

Om man har svårt att få jobb i den egna branschen, så kan det vara värt att ta ett annat jobb så länge för att slippa den där paniken kring att behöva ha en inkomst. Då säkrar man pengar och gör att man sedan med större lugn och ro kan satsa på att söka det där jobbet som kan bli ens framtid. Är drömmen att resa och se världen innan man får det där seriösa drömjobbet, så gör det för all del! Mångas dröm är att få ett eget hem, vilket fler och fler köper under studietiden. Men det är svårt om man inte sparat hundratusentals kronor, vilket de flesta inte har möjlighet till. På Bluestep.se kan du se vad du kan få lån till! 

”Att säga till en 20-åring att den ska spara ihop till en kontantinsats är lite som ett hån. Det är väldigt svårt att lyckas. Vi behöver se ett bostadsbyggande till unga. Fram med billiga lägenheter.” Säger Ingela Gabrielsson till SVD.