Profilprodukter till studentmässor

Studenter kämpar ofta med sin vardagsekonomi. 40 % arbetar vid sidan av heltidsstudier, och de största utgiftsposterna är bostad och mat. Det finns lite olika knep för att få ihop det. Göra en månadsbudget, dela bostad, se över olika abonnemang och ta med egen matlåda är några av studenternas egna spartips.

Det är bekant att studentlivet ofta är ekonomiskt knapert. Enligt CSN’s senaste enkätundersökning har det blivit tuffare att vara student. Ca 40 % jobbar vid sidan av studierna för att få det att gå ihop. Framför allt kan det vara svårt att handskas med oförutsedda utgifter, eftersom marginalerna är så små. Ett tandläkarbesök kan spräcka alla planer, eller en kursbok som inte går att hitta på något annat sätt än att köpa den ny. Att göra månadsbudget och försöka ha ett sparande blir nästan en nödvändighet, särskilt för den som inte har möjlighet att dryga ut studiemedlet med extrajobb.

Presenter till studenter

Alla bidrag till studentens vardagsliv är därför välkomna. Mässor och seminarier är ofta bra forum för studenter, företag och organisationer att mötas på. I mässmontrarna finns för det mesta olika typer av profilprodukter som nyckelband med tryck, tygpåsar, pennor, godis och vattenflaskor är exempelvis vanligt att dela ut. De här presenterna brukar också vara uppskattade av mottagaren.

Vad lägger studenterna sina pengar på?

För de flesta är boende och mat de största utgifterna. Konsumentverket har tagit fram en budgetkalkyl för privatpersoner: att använda den kan vara ett sätt att få kontroll över den magra studentekonomin. Universitets- och högskolerådet listar studenternas egna spartips, som handlar mycket om eftertanke och sunt förnuft, men de är likafullt viktiga. Icke-studenter kan också vara hjälpta av tipsen.

  • Ta med en egen matlåda
    • Vid extrajobb, spara pengar
    • Köpa begagnad kurslitteratur eller låna
    • Inte köpa något på kredit eller avbetalning
    • Göra en budget
    • Dela bostad
    • Kolla upp rätten till bostadsbidrag på Försäkringskassans webbplats
    • Söka stipendier
    • Jämföra priser på till exempel försäkringar, el och telefon
    • Sälja saker som inte längre behövs

Det går alltså att få studiemedlen att räcka längre genom att planera, budgetera och undvika att skaffa dyra krediter. Som student på något av de större universiteten finns ofta stipendier för behöriga att söka. Studentkårerna brukar kunna tipsa om detta. Det finns också mycket information om olika stipendier att hämta från nätet. Att dela bostad är ett välkänt sätt att både få nya vänner och sänka boendekostnaden, liksom att försöka hitta begagnad kurslitteratur.

Fortsatt ekonomiskt tufft

Ibland sägs det att Sveriges studiemedelssystem är ett av de generösaste i världen. Grundtanken är att en studerande ska klara sig själv ekonomiskt utan stöd från t ex föräldrarna. Men även om det stämmer, är det fortfarande så att maximalt studiemedel ligger på 10 600 kr i månaden. Andelen bidrag är procentuellt större i de andra nordiska länderna, så det blir mer att betala tillbaka för den svenska studenten. Troligen kommer studentlivet att vara ekonomiskt tufft även framöver. Då kan en gratis vattenflaska eller ett nyckelband på en mässa vara schysst att få.